HDR مخفف High Dynamic Range یا دامنه دینامیکی بالا است. تفاوت میان روشن ترین و تاریک ترین بخش های تصاویر را دامنه دینامیکی می نامند. قابلیت HDR درهنگام ثبت تصاویر، هر صحنه را با فریم های مختلف و با نوردهی های متفاوت ثبت می کند. سپس تمامی این فریم ها را با یکدیگر ترکیب کرده تا عکس یا فیلمی با دامنه دینامیکی بالا به دست بیاید. با استفاده از قابلیت HDR می توان تصاویری با کیفیت تر و با جزئیات بیشتر ثبت کرد.
تفاوت HDR و SDR
SDR مخفف Standard Dynamic Range ( دامنه دینامیکی استاندارد) است. در گذشته اکثر نمایشگرها از فناوری SDR استفاده می کردند. نمایشگرهای دارای SDR، دامنه رنگ های کمتری نسبت به نمایشگرهای مجهز به HDR دارند. فناوری SDR تنها امکان نمایش 16 میلیون رنگ را داشته در حالی که فناوری HDR توانایی نمایش تا 68.7 میلیارد رنگ را دارد. میزان روشنایی در فناوری SDR بین 100 تا 300 نیت است اما در HDR میزان روشنایی تا 10 هزار نیت نیز می رسد.
عکاسی HDR با دوربین گوشی
حتما برای شما هم پیش آمده که بخواهید با گوشی موبایل خود عکس بگیرید اما در عکس شما، نواحی پر نور بیش از حد سفید دیده شوند یا نواحی تاریک به خوبی دیده نشوند. با استفاده از HDR می توان این مشکل را حل کرد. همانطور که گفته شد، HDR به شما کمک می کند تا بتوانید تصاویری با دامنه دینامیکی بالا ثبت کنید تا میان بخش های تاریک و روشن تصویر تعادل برقرار شود. قابلیت HDR می تواند نقاط تاریک و روشن تصویر را از هم تفکیک کند و تصویری با جزئیات و رنگ های بیشتر ثبت کند. با فعال کردن HDR در گوشی موبایل، در هنگام عکاسی، دوربین گوشی شما چند عکس با نوردهی های مختلف ثبت می کند. سپس این عکس ها را با هم ترکیب می کند تا یک عکس با کیفیت ثبت شود.
قابلیت HDR در صفحه نمایش
برای مشاهده ی تصاویر HDR باید حتما صفحه نمایش نیز از این قابلیت پشتیبانی کند. اکثر گوشی ها، مانیتورها و تلوزیون های جدید از HDR پشتیبانی می کنند. اگر صفحه نمایش مجهز به قابلیت HDR باشد، به این معنی است که می تواند بخش های تاریک و روشن تصویر را تفکیک داده و گستره ی بزرگی از رنگ ها را نمایش دهد. این قابلیت باعث می شود تا رنگ ها با جزئیات بیشتری نمایش داده شوند.
در چه زمان هایی باید از HDR استفاده کنیم؟
- عکس برداری از مناظر و طبیعت: هنگام عکس برداری از طبیعت و زیر نور خورشید، بهتر از از HDR استفاده کنیم. استفاده از این قابلیت در هنگام تصویربرداری از مناظر طبیعی، می تواند اختلاف بین بخش های روشن و تاریک عکس را کم کند. این موضوع باعث می شود تا بخش های خیلی روشن یا خیلی تاریک در عکس شما وجود نداشته باشد و بتوانید یک عکس با کیفیت تر ثبت کنید.
- عکس برداری در نور کم یا در صحنه های ضد نور: اگر در نور کم عکاسی کنید یا در پس زمینه نور زیادی وجود داشته باشد، ممکن است تصویر شما بسیار تاریک شود. استفاده از فناوری HDR در چنین شرایطی، می تواند در عکس شما تعادل ایجاد کند. این قابلیت می تواند بخش های تاریک عکس را روشن تر کرده و نور زیاد در پس زمینه را کاهش دهد.
در چه زمان هایی نباید از HDR استفاده کنیم؟
- عکس برداری از صحنه هایی با رنگ های زنده: اگر محیط عکاسی و سوژه های شما دارای رنگ هایی زنده و پررنگ هستند، بهتر است از HDR استفاده نکنید. چون استفاده از HDR می تواند رنگ سوژه ها را به حالت اغراق شده ای نشان دهد و بر روی عکس شما اثر منفی می گذارد.
- عکس برداری در هنگام حرکت: هنگامی که سوژه در حال حرکت است یا خودتان دارید حرکت می کنید نباید از این قابلیت استفاده کنید. اگر دراین شرایط از HDR استفاده کنید ممکن است عکس های شما تار شود.
- عکس برداری از صحنه های دارای کنتراست بالا: تضاد و کنتراست بالا بین بخش های تاریک و روشن تصویر در بعضی صحنه ها (مثلا در هنگام عکس برداری از آتش بازی) می تواند بسیار جذاب باشد. اگر دز این مواقع از HDR استفاده کنید، با کاهش کنتراست ممکن است جذابیت عکس یا فیلم شما را کاهش دهد.